Jajko w koszulce klasycznie, w folii lub z mikrofali. Proste przepisy

Ocena: 5 na podstawie 1 głosów. | 4 marca
Jajko w koszulce klasycznie, w folii lub z mikrofali. Proste przepisy

Znudziła Ci się jajecznica, czy proste jajko na miękko? Masz chęć na urozmaicenie codziennego menu. Myślisz o jajku w koszulce, ale myślisz że jest to trudne do wykonania i zostawiasz to "na lepszy moment".

Mylisz się, wykonanie jajka w koszulce jest proste i szybkie. Przedstawione przeze mnie zasady ułatwią Ci zadanie i w domowym zaciszu wykonasz idealne jajko w koszulce. 

Tematy:AwokadoCytrynaRzepaSzczypiorekJajkoJajko gotowane (na twardo lub miękko)Sok z cytrynyOcetOliwkiSzczaw

Jajko w koszulce (poszetowe)

Jajko w koszulce, inaczej zwane jajko poszetowe (poche), to jajko ugotowane w wodzie bez skorupki. Ma ścięte białko i płynne żółtko i jest delikatne. Jajko w koszulce będzie idealnym początkiem dnia. Podane na ciepłej grzance z awokado i ziarenkami czarnuszki lub szczypiorkiem umili każdy poranek.

Aby zrobić idealne jajko w koszulce potrzebujemy:

  • 1 świeże jajko w temperaturze pokojowej
  • garnek
  • 1 litr zimnej wody
  • 2 łyżki octu lub 2 łyżki soku z cytryny.
  • sól


Jajko wbijamy do małej miseczki. Wodę z solą zagotowujemy.

Dodajemy ocet lub sok z cytrynyi całość mieszamy tak, aby na środku garnka wytworzył się mały wir.

Cały czas mieszając, w środek wiru wlewamy jajko z miseczki. Przestajemy mieszać i gotujemy jajko około 3 minut.

Idealne jajko w koszulce ma ścięte białko i płynne żółtko. Ugotowane jajko poznasz po ściętym białku.

Jajko delikatnie wyciągamy cedzakową łyżką, możemy nadmiar wody odsączyć ręcznikiem papierowym.

Jajko w koszulce gotowane w folii

Inną metodą na ugotowanie idealnego jajka będzie jajko gotowane w folii.

Aby cieszyć się delikatnością jajkanależy przygotować kawałek foli spożywczej, dobrej jakości tłuszcz roślinny. Aby sakiewka z jajkiem wyszła bezbłędnie potrzebna będzie mała miseczka.

Miseczkę wykładamy folią spożywczą. Folię smarujemy oliwą z oliwek lub dobrym olejem rzepakowym. 

Jest to ważny etap, gdyż dzięki olejowi jajko nie przyklei się do folii.

Wbijamy jajko do miseczki wyłożonej folią spożywczą. Doprawiamy solą, pieprzem lub innymi ulubionymi ziołami.

Tworzymy z folii i jajka zgrabną sakiewkę i szczelnie ją zamykamy, tak aby woda nie dostała się do jajka.

Jajko włożyć do gotującej się wody. Gotować do 7 minut.

Czas gotowania należy dostosować do wielkości jaja oraz preferencji konsystencji żółtka. Po ugotowaniu odwinąć jajko z folii i podawać z ulubionymi dodatkami.

Jajko z mikrofali

Jajko z mikrofali - kolejny sposób na ugotowanie jajka w koszulce.

Aby cieszyć się jajkiem w koszulce z mikrofali potrzebne będzie:

  • szeroki kubek lub miseczka w której możemy gotować w mikrofali
  • woda
  • ½ łyżeczki octu lub soku z cytryny.
  • 1 świeże jajko w temperaturze pokojowej.

Szeroki kubek lub miseczkę zalewamy wodą. Musi zajmować około ½ objętości naczynia. Dodajemy ocet.

Do naczynia z wodą wbijamy jajo. Istotne jest, aby jajko było całe zanurzone w wodzie.

Wstaw naczynie do mikrofali. Ustaw moc na najwyższą i podgrzewaj jajko przez minutę.

Sprawdź, czy białko jest odpowiednio ścięte, jeżeli nie podgrzej jajko jeszcze przez 20 sekund.

 

 

Autdministrator tej strony:
Ola S.

Napisz komentarz