Pigwa (owoce) - wartości odżywcze i witaminy
Indeks glikemiczny, węglowodany, błonnik, białko, tłuszcze i inne makroskładniki pigwy
Charakterystyczne właściwości pigwy
Pigwa to wciąż stosunkowo mało znany owoc o bardzo cennym składzie i właściwościach prozdrowotnych.
Ten pochodzący z Azji owoc w formie surowej ma dość kwaśny smak, zatem do spożycia nadaje się wyłącznie w postaci przetworów.
Przetwory z pigwy smakują wyśmienicie i wywierają bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Oto powody, dla których warto sięgnąć po ten żółty owoc.
Przewiń w dół aby czytać dalej.
Czym wyróżnia się pigwa spośród owoców
W porównaniu z innymi owocami pigwa charakteryzuje się sporą zawartością błonnika, żelaza, witaminy B2 i wapnia. Zawiera też dawkę witaminy C, białka i witaminy K.
Zobacz wszystkie wartości odżywcze pigwy na wykresach.
pigwa - witaminy (w 100g)
- Witamina A40 IU
- Witamina B1 (Tiamina)0.02 mg
- Witamina B2 (Ryboflawina)0.03 mg
- Witamina B3 (Niacyna)0.2 mg
- Witamina B5 (Kw. pant.)0.081 mg
- Witamina B60.04 mg
- Witamina B9 (Kw. foliowy)3 mcg
- Witamina C15 mg
- Witamina E0.12 mg
- Witamina K4.5 mg
Skład pigwy (w 100g)
- 13.81g WĘGLOWODANY
- 0.1g TŁUSCZE
- 0.4g BIAŁKO
- 1.9g BŁONNIK
Skład energetyczny
- 96% WĘGLOWODANY
- 3% BIAŁKO
- 2% TŁUSZCZ
pigwa - minerały (w 100g)
- Potas119 mg
- Fosfor11 mg
- Magnez8 mg
- Wapń11 mg
- Sód1 mg
- Żelazo0.7 mg
- Cynk0.04 mg
Właściwości zdrowotne
Pigwa zawiera mnóstwo witaminy C – znacznie więcej niż cytrusy; owoce te to ponadto doskonałe źródło witamin z grupy B, witaminy A i PP, kwasu foliowego.
Minerały które występują w pigwie w naprawdę dużych ilościach, to: magnez, wapń, potas, fosfor oraz miedź. Owoce pigwy zawierają także mnóstwo antyutleniaczy, garbników, olejków eterycznych, pektyn oraz aminokwasy.
Pigwa jest zatem cenionych owocem wykorzystywanym w lecznictwie, a także kosmetyce – wzbogaca formuły kosmetyków odżywczych, nawilżających i ochronnych.
Przeczytaj:Czego nie pić w czasie odchudzania?
Przechowywanie
Pigwa dojrzewa w temperaturze pokojowej, co zająć może jej nawet dwa tygodnie. Gdy owoc jest już dojrzały, warto niezwłocznie przyrządzić z niego wybrane przetwory.
Przekrojona pigwa szybko ciemnieje i utlenia się, zatem jej obieranie i kawałkowanie warto zostawić na moment przed wykorzystaniem owoców.
Pigwa w kuchni
Pigwa w kuchni wykorzystywana jest do sporządzania pysznych dżemów, konfitur, kompotów i nalewek. Dodawane mogą być one zarówno do deserów, jak i dań wytrawnych, np. mięs.
Bardzo smaczne są także soki i herbaty z pigwy.
Przeczytaj:Czy kawa rano to dobry pomysł?
Zastosowanie medyczne
Pigwa z racji bogatego składu odżywczego wykorzystywana jest jako ceniony środek leczniczy. Napar z pigwy łagodzi stany zapalne gardła , a także żołądka.
Sok z pigwy stosowany jest jako lek na wymioty, zgagę i nieżyt żołądka. Sok doskonale wzmacnia odporność i oczyszcza organizm.
Normalizuje ciśnienie krwi i poziom glukozy, wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu. Regularne spożywanie soku z pigwy zapobiega zatem rozwojowi cukrzycy, miażdżycy czy nadciśnienia.
Przeczytaj:W jakich rybach jest najwięcej kolagenu?
Przeciwwskazania
Brak jest przeciwwskazań do spożywania pigwy – jest to całkowicie bezpieczny owoc.
Przeczytaj:Jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu?
Spożywanie w ciąży i podczas karmienia
Pigwa może być spożywana przez kobiety w ciąży i karmiące piersią – pigwa dostarcza bowiem wielu cennych składników odżywczych.
Przeczytaj:Dieta pudełkowa na zimę – dlaczego warto zadbać o sylwetkę z pomocą cateringu?
Ile białka jest w pigwie?
Owoce pigwy zawierają 0.4 g białka na 100g.
Średniej wielkości pigwa (530 g) zawiera ok. 2.1 g białka.
Ile węglowodanów jest w owocom pigwy?
Owoce pigwy zawierają 13.81 g węglowodanów na 100g.
Średniej wielkości pigwa (530 g) zawiera ok. 73.2 g węglowodanów.
Ile waży pigwa?
Średniej wielkości pigwa (część jadalna po obraniu) waży ok. 530g.
Ile błonnika jest w owocom pigwy?
Owoce pigwy zawierają w sobie 1.9 g błonnika na 100g.
Średniej wielkości pigwa (530 g) zawiera ok. 10.1 g błonnika. Odpowiada to ok. 34% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile tłuszczu ma pigwa?
Owoce pigwy zawierają 0.1 g tłuszczu na 100g.
Średniej wielkości pigwa (530 g) zawiera ok. 0.53 g tłuszczy. Odpowiada to ok. 1% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Ile magnezu znajduje się w pigwie?
Owoce pigwy zawierają 8 mg magnezu na 100g.
Średniej wielkości pigwa (530 g) zawiera ok. 42.4 mg magnezu. Odpowiada to ok. 11% dziennego zapotrzebowania dla dorosłego człowieka. ?
Jaki indeks glikemiczny ma pigwa?
Jesteśmy w trakcie szukania wiarygodnych informacji na temat tego, jaki indeks glikemiczny mają owoce pigwy. Zajrzyj do nas za kilka dni.
Wykresy - jak pigwa wypada na tle innych owoców?
Przeglądając poniższe wykresy dowiesz się jak pigwa prezentuje się na tle innych produktów ze swojej kategorii. Klikając na wybrany produkt na wykresie zobaczysz dokładne porównanie.
Podobny indeks glik. mają:
Podobną kaloryczność mają:
Dowiedz się:
- Ile kalorii mają maliny?
- Czy pigwa tuczy. Jak wpływa na dietę?
- Ile węglowodanów jest w oksomianie pospolitym?
- Jakie witaminy mają truskawki?
- Ile błonnika jest w mandarynce?
- Czy arbuz zawiera gluten?
- Ile tłuszczu ma karczoch?
- Ile magnezu znajduje się w rukoli?
- Jaki indeks glikemiczny mają szparagi?
- Ile białka jest w pędzie bambusa?
- Ile waży wyćwiklin biały?
Dodaj opinię