TOP 9 - warzywa zawierające najwięcej witaminy B5 (kwasu pantotenowego)
Fasola limeńska (półksiężycowata), Fasola Fava, Endywia (cykoria endywia), te trzy produkty z kategorii warzywa zawierają w sobie najwięcej witaminy B5 (kwasu pantotenowego).
Poniżej prezentujemy listę warzyw z największą zawartością witaminy B5 (kwasu pantotenowego) na 100g produktu.
TOP 9 warzyw zawierających najwięcej witaminy B5 (kwasu pantotenowego)
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością witaminy B5 (kwasu pantotenowego). Na pierwszym miejscu znajduje się Fasola limeńska (półksiężycowata) - z największą zawartością witaminy B5 (kwasu pantotenowego) spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Fasola Fava i Endywia (cykoria endywia) - zawartość witaminy B5 (kwasu pantotenowego) w tych warzywach jest również wysoka.
1) fasola limeńska (1.355 mg)
2) fasola Fava (0.976 mg)
3) endywia (0.9 mg)
4) batat (0.8 mg)
5) kukurydza (0.717 mg)
6) kalafior (0.667 mg)
7) pasternak (0.6 mg)
8) główka czosnku (0.596 mg)
9) brokuł (0.573 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają witamina B5 (kwas pantotenowy). Warto zainteresować się także nimi.
- rukola (0.437 mg)
- dynia piżmowa (0.4 mg)
- korzeń lotosu (0.377 mg)
- kozibród (0.371 mg)
- szczypiorek (0.324 mg)
- pochrzyn (0.314 mg)
- rukiew wodna (0.31 mg)
- brukselka (0.309 mg)
- dynia (0.298 mg)
- szalotka (0.29 mg)
- bakłażan (0.281 mg)
- ziemniak (0.279 mg)
- szparag (0.274 mg)
- marchewka (0.273 mg)
- cykoria (0.269 mg)
- kapusta pastewna (0.267 mg)
- ogórek (0.259 mg)
- seler naciowy (0.246 mg)
- piżmian (0.245 mg)
- bulwa kopru (0.232 mg)
- kapusta (0.212 mg)
- gorzki melon (0.212 mg)
- rapini (0.21 mg)
- kapusta sitowata (0.21 mg)
- cukinia (0.204 mg)
- rzepa (0.2 mg)
- boćwina (0.172 mg)
- kalarepa (0.165 mg)
- pęd bambusa (0.161 mg)
- burak (0.155 mg)
- tykwa pospolita (0.152 mg)
- por (0.14 mg)
- sałata (0.134 mg)
- cebula (0.123 mg)
- groszek (0.104 mg)
- jarmuż (0.091 mg)
Napisz komentarz