TOP 12 - warzywa zawierające najwięcej beta karotenu
TOP 12 warzyw zawierających najwięcej beta karotenu
To właśnie te warzywa charakteryzują się największą zawartością beta karotenu. Na pierwszym miejscu znajduje się Batat - z największą zawartością beta karotenu spośród wszystkich warzyw. Kolejne miejsca to Marchew i Jarmuż - zawartość beta karotenu w tych warzywach jest również wysoka.
1) batat (8509 mg)
2) marchewka (8285 mg)
3) jarmuż (5927 mg)
4) szpinak (5626 mg)
5) sałata (4443 mg)
6) dynia piżmowa (4226 mg)
7) szczaw (3848 mg)
8) dynia (3100 mg)
9) kapusta pastewna (2991 mg)
10) kapusta chińska (2681 mg)
11) szczypiorek (2612 mg)
12) kapusta sitowata (1790 mg)
Powyższa lista warzyw to nie wszystko
Również poniżej wymienione warzywa zawierają beta karoten. Warto zainteresować się także nimi.
- rapini (1573 mg)
- por (1000 mg)
- kapusta pekińska (840 mg)
- pomidor koktajlowy (640 mg)
- brukselka (450 mg)
- groszek (449 mg)
- fasola szparagowa (378 mg)
- brokuł (361 mg)
- seler naciowy (270 mg)
- piżmian (225 mg)
- papryka zielona (193 mg)
- gorzki melon (185 mg)
- oliwka (180 mg)
- bób (170 mg)
- cukinia (120 mg)
- groch (117 mg)
- pomidor (101 mg)
- pochrzyn (83 mg)
- ogórek konserwowy (62 mg)
- rabarbar (61 mg)
- soczewica zielona (60 mg)
- ogórek (45 mg)
- boćwina (45 mg)
- kapusta (42 mg)
- kalarepa (22 mg)
- burak (20 mg)
- papryka (20 mg)
- chrzan (20 mg)
- kapusta kiszona (18 mg)
- kukurydza (16 mg)
- kapusta czerwona (15 mg)
- soja (12 mg)
- czerwona cebula (12 mg)
Napisz komentarz